Elke dag een uniek recept met lokale producten uit het seizoen!

 De presentatie het boek Liever Lokaal  bij De Kookboekhandel te Amsterdam op 18 november 2014

Uit Liever Lokaal:

‘Ik raad iedereen aan om dit boek in de keuken bij de hand te houden en het regelmatig door te bladeren. De tips en trucs die erin staan helpen ons om beter te eten en – uiteindelijk – beter te leven in onze eigen omgeving. ’ – Carlo Petrini, voorzitter Slow Food Internationaal

Annette van Ruitenburg, Texel: Al mijn eten binnen een straal van 10 kilometer!

IMG_1373 kl

Aardappelen, asperges, harde, zeebaars, Waddengarnalen, zuivel en groenten, lamsvlees, Texels weiderund, schapen-, geiten- en koemelkkaas, appels, pruimen, aardbeien en peren. Verder cranberry’s, shiitakes, gans, unieke Texelse lamsoorhoning, zilte groenten, oesters, kokkels, bonen en peulvruchten, kruiden en wilde planten, bloemen, bessen, zeewier en tamme kastanje. En er komen telkens weer nieuwe ingrediënten bij. Al dit lekkers komt van mijn lokale producenten, heb ik geoogst in eigen moestuin of in de natuur geplukt. Als een ‘natuurgastronoom’ speur ik mijn omgeving af naar eetbare zaken.

Lokaal eten: ‘Ik heb geluk: op Texel kan ik een keur aan ingrediënten vergaren voor een heerlijk puur en vers menu. Omdat het voedsel zo lokaal is, weet ik goed wanneer ze in het seizoen zijn. De lekkerste aardbeien koop ik natuurlijk bij de tuinder. In de vroege zomer staan de kraampjes aan de weg. Als het voorjaar koud is weten we dat we moeten wachten, maar als de asperges er eenmaal zijn, dan koop je dagvers. Het gaat in dit boek om eten met een goeden (na) smaak. We raden aan verantwoorde vis uit het seizoen te kopen, wij schrijven over vlees met en van dieren die goed hebben geleefd, groenten uit het seizoen en bessen, fruit ook uit het wild’. 365 verhalen en 365 recepten, met basisrecepten voor bouillon, inmaak, jam, gelei, konfijten, roken, drogen en zo voort!

Martin Fontijn, Fontaine Uitgevers: ‘Het heeft even op zich laten wachten, het was een hele bevalling maar nu is het er dan, een standaard boek, we zijn er trots op!’

FullSizeRender kl

Jack Stroeken, voorzitter Slow Food Nederland:‘Heerlijk boek, smakelijke recepten, helemaal Slow Food.’

2014-11-18 16.33.00 kl

Femke van den Heuvel, Health & Nutrition opleiding, Award Winning Chef tijdens The Vegetarian Chance, een internationale kookwedstrijd in Milaan; ‘Ook voor professionals is dit een goed boek om op het juiste moment de beste ingrediënten te verwerken.’

2014-11-18 16.36.22 kl

Auteurs /makers: Annette van Ruitenburg, kok, tuinierster en bestuurslid Slowfood Texel, Ruth de Ruwe fotograaf, René Zanderink bioloog en journalist, voorzitter Ark van de Smaak en Elsje Bruijnesteijn culinair schrijver. Bij Fontaine Uitgevers, vormgeving b’IJ Barbara,  in samenwerking met Slow Food Nederland- Prins Bernard Cultuurfonds ISBN 978 90 5956 489 3 / €34,95

 2014-11-18 17.55.34 kl

 Wilt u een gesigneerd exemplaar? Bestel het boek via deze site.