Bessentaart

Bessentaart

oven temperatuur 200°C.

175 g bloem, snufje zeezout, 50 g fijne kristalsuiker, 1 eetl. water, 100 g boter, 1 eidooier

Vulling

150 g blauwe- witte- rode- kruis- of zwartebessen, 2 eetl. amandellikeur of crème de cassis, 3 eieren, 75 g basterdsuiker*, 175 g slagroom, extra bessen, om te garneren

Zeef voor de deegbodem de bloem en voeg zeezout en suiker toe. Voeg het water, de boter en het ei toe en kneed alles tot een glad deeg. Laat het deeg verpakt in plasticfolie een half uur in de koelkast rusten. Verhit de oven tot 200 °C. Vet een taartvorm van 20 cm doorsnee in met boter. Rol het deeg 3 mm dik uit en bekleed de vorm ermee. Maak een opstaande rand van 2 cm. Prik de deegbodem in, leg er een stuk bakpapier in en vul de vorm met porseleinen bakbonen of gedroogde peulvruchten en bak hem 15 minuten ‘blind’ in de oven. Verwijder steunvulling en bakpapier en bak de bodem in nog 10 minuten goudbruin.

Verwarm voor de vulling de bessen met de likeur 15 minuten op laag vuur en pureer ze.

Schakel de oventemperatuur terug naar 140° C. Klop de eieren en suiker door elkaar en roer de slagroom en het fruitmengsel erdoor, verwarm tot het gaat binden, het mag niet koken. Giet het bessenmengsel in de vorm, zet de taart weer in de oven en bak hem 30 minuten tot de bovenkant licht gekleurd is.

*De taart kan ook met bessengelei of zelfgemaakte jam gemaakt worden. Laat dan voor de vulling de basterdsuiker weg.

Zelfgemaakte jam

Bramen, bosbes, pruim, vlierbes, rozenbottel, hebben een hoog pectine gehalte, aardbei, abrikoos, kers, rabarber hebben een laag pectine gehalte.

Kan met braam, aardbei, framboos, cranberry, blauwe bes of vlierbes of een combinatie van deze vruchten

1 kilo fruit, water, 500 g suiker, zakje marmello

Jam met diksap

1 kilo fruit, 2,5 dl diksap, 1 zakje; 15 gram marmello jam maker

Maak de bramen of andere vruchten schoon. Doe ze in een pan met een bodempje water en kook de bramen tot moes. Doe de (voorverwarmde) suiker, diksap, marmello erbij en breng het geheel langzaam en al roerende aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost. Kook dan op een hoog vuur tot de juiste gelei dikte is bereikt. Vul de warme potten en sluit ze af. Steriliseer de jam in de oven gedurende 30 minuten op 90° C.

Eventueel de suiker voorverwarmen in de oven, dan is de gaar tijd korter en hoeft het fruit niet zo lang gekookt te worden.

 

By | 2014-10-23T08:24:28+00:00 28 augustus 2014|Recepten|0 Comments

Leave A Comment