Herfst, kastanjes, lekkere recepten

Harde wind, dus veel tamme kastanjes in mijn tuin.

Op het dijkje grenzend aan mijn eigen tuin staan een flink aantal tamme kastanjes, vaak stoppen mensen op het fietspad en zie je ze de kastanjes rapen. Wat op de openbare weg valt is voor hen maar wat in mijn tuin terecht komt is voor ons. Er zijn er genoeg!
Nu eerst uit de bolster en dan inkerven en 5 minuten koken. Dan pellen, warm zijn ze gemakkelijk te pellen. In een bodempje water, snufje zout en eventueel tijm koken gedurende 15 minuten, bij kleintjes en verse, anders langer. En dan….eten met spruitjes, in taarten of kastanje jam. Recepten zijn te vinden in De smaak van Texel, Onvergetelijke Groenten, Eten voor je kind en straks, in Liever Lokaal.

 

2014-10-08 21.49.53 kl

Spruitjes met kastanjes

1 kilo spruiten, na het schoonmaken blijft ongeveer 800 g over
50 gram boter
zout
peper
nootmuskaat
150 gram gekookte kastanjes*

Haal de buitenste blaadjes er af en maak een inkerving aan de onderkant.
Kook de spruiten 15 minuten in gezouten water. Laat ze uitlekken.
Smelt boter in de pan en doe daar de gekookte uitgelekte spruiten en de kastanjes bij samen met de peper en zout en eventueel nog nootmuskaat. Stoof de spruiten en de kastanjes nog enkele minuten.

2 kilo tamme kastanjes met schil
eventueel takje tijm
zout
1 l water

Snijd een kruis in de kastanje en laat ze onder de hete grill roosteren, ze zullen na ongeveer 5 minuten open springen. Of kook ze 5-8 minuten in licht gezouten water. Vervolgens zijn ze warm nog gemakkelijk te pellen. Haal de harde schil eraf en het donzige beschermlaagje. Doe ze dan weer in een pan en giet er water bij zodat ze onder staan voeg zout toe en kook met eventueel een takje tijm in 40 -50 gaar. or het bovenstaande gerecht wordt de kook tijd niet langer dan 30-40 minuten omdat de kastanjes samen met de spruiten nog in boter worden gestoofd.

By | 2016-12-14T12:12:40+00:00 8 oktober 2014|Recepten|0 Comments