‘Lekker Wads!’ plaatst de eetcultuur van Texel in de breedte van de hele Waddenregio. Tussen de eilanden zitten opmerkelijke parallellen. Dat maakt ‘Lekker Wads!’ relevant voor iedereen die de smaak van de Waddeneilanden te pakken heeft. Wads Lekker! Op zoek naar het vergeten eten van zijn grootouders ontdekt Lodewijk Dros in een groot aantal bronnen – van dagboeken tot familieoverlevering – heerlijkheden van vroeger.  En smakelijke verhalen, over prins Hendrik, Wolkers en de liefde in de duinen, over een bijna-scheepsramp, schrokkende boeren en andere smeuïge verhalen die met drank en spijs te maken hebben.

Lodewijk Dros (Texel, 1964) studeerde theologie en werkt sinds 2000 bij dagblad Trouw. In 2019 verscheen ‘Eiland in de nevel’. Romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel in 1791′. NRC: ‘een heerlijk boek’.

Annette van Ruitenburg  (Delft, 1961) is mediator en promotor voor producten uit het Waddengebied en woont op Texel. Ze schreef onder meer ‘Smaak van de Wadden’. Haar ‘Liever Lokaal’  uit 2015 (met foto’s van Ruth de Ruwe) won dat jaar de Gouden Kookboekverkiezing. De Ruwe verzorgt ook de fotografie van ‘Lekker Wads’ .

Bijzonder, en niet eerder beschreven, is een vreemd eetfenomeen: op Texel werden nogal wat smakelijke ingrediënten die elders gretig aftrek vonden, nauwelijks of niet gegeten.  Annette van Ruitenburg reconstrueert de gerechten  en levert er eigentijdse varianties op. Het boek heet niet voor niets ‘lekker!’. Lekker Wads! plaatst de eetcultuur van Texel in de breedte van de hele Waddenregio. Tussen de eilanden zitten opmerkelijke parallellen.

Boomuitgevers Amsterdam |  voorjaar 2021  | ISBN 9789024434169 | € 29,90 | 192 pp | 17 x 24 cm | gebonden | verschijnt mei 2021