Op 3 september zijn de drie genomineerde kookboeken bekend gemaakt door de CPNB voor het Gouden Kookboek 2015. De prijs voor het ‘beste kookboek van de Lage Landen’. Ze zijn gekozen uit 56 oorspronkelijk Nederlandstalige kookboeken, die zijn verschenen tussen 1 augustus 2014 en 31 juli 2015. Het Gouden Kookboek wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Dit gebeurt aan het begin van de Kookboekenweek, die wordt gehouden van maandag 26 oktober t/m zondag 1 november.

Liever lokaal van Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn (Fontaine Uitgevers)

2014-11-18 17.55.34 kl

De andere genomineerden zijn: 

De nomadische keuken van Raïnaraï  van Laurent Khellout (Fontaine Uitgevers)

De mijne is de beste van Filip Jans en Jurger & Sven Campens (uitgeverij Manteau)

Maar liefst twee van de drie genomineerde boeken zijn van Fontaine Uitgevers!

2014-11-18 16.20.55 kl

De vakjury van Het Gouden Kookboek bestaat uit Jonah Freud (De Kookboekhandel, Amsterdam), Roos Schlikker (journaliste, auteur en kookboekenliefhebster) en Just Enschedé (directeur Stichting De Best Verzorgde Boeken). De jury bereidt de komende weken een aantal recepten uit de genomineerde kookboeken, om de boeken naast zaken als vormgeving, ook te toetsen op bruikbaarheid.

Over Liever Lokaal:

Laat u elke dag van het jaar inspireren door de gezonde, exclusieve en lekkere producten die uit de omgeving komen. Denk aan kokkels in het voorjaar, zoete, wilde bosframbozen in de zomer, voedzame, tamme kastanjes in de herfst of ‘herontdekte’ Soesterknollen in de winter. Lees in Liever Lokaal waar het te krijgen is, en hoe u het zelf lekker klaar kunt maken. Eten uit de nabije omgeving en het seizoen is niet alleen goed voor uw portemonnee, het is ook duurzaam. Er zijn immers bij de voedselproductie minder ‘foodmiles’ en verwarmde kassen nodig en er wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld de paaitijden van vissen. Het levert bovendien een veelzijdige maaltijd op met alle benodigde vitaminen, elementen en mineralen die daarbij horen. 366 recepten, 432 pagina’s meer dan 1000 beelden, 366 verhalen, met uitgebreide basis informatie en basis receptuur.

2014-10-26 16.09.24-1

Carlo Petrini, voorzitter Slow Food Internationaal, schrijver van het voorwoord:

‘Ik raad iedereen aan dit boek in de keuken bij de hand te houden en het regelmatig door te bladeren. De tips en trucs die erin staan helpen beter te eten en – uiteindelijk – beter te leven in onze eigen omgeving.’

Uit de landelijke Pers

Kookboek “liever lokaal” krijgt 4 **** sterren van kookboekexpert Jonah Freud in een recensie in het Parool: Het is gelukt Drie mensen met kennis van zaken hebben het voor elkaar gekregen om een Nederlands slowfoodboek te maken. Dat heeft bijna vier jaar bloed, zweet en tranen gekost, maar nu is het er dan, met bijna 450 pagina’s boordevol informatie, recepten en tips een boek waar we lang van gedroomd hebben.

Janneke Vreugdenhil NRC en NRC Next. Een standaardwerk over eten uit eigen omgeving, Het boek wil duidelijk een Bijbel zijn, een standaardwerk over eten uit eigen omgeving, in het seizoen waarin het product op zijn best is. Zoiets is een niet geringe ambitie, maar ik vind het een geslaagd project, vooral dankzij de recepten van culinair publicist Annette van Ruitenburg. Zij verzon 365 recepten gebaseerd op verse Nederlandse oogst, die (op een paar obscure gerechten na) goed maakbaar zijn, origineel en gevarieerd.

Felix Wilbrink Telegraaf. Een tweede en derde plaats: Een boek kan toch niet twee plaatsen innemen? Natuurlijk wel, zo belangrijk is het! Eigenlijk haat ik Liever Lokaal want het doet mijn werk, elke dag een recept voor jullie verzinnen.

Will Jansen Bouillon: Een fors boek vol lokale recepten op basis van de Slow Food uitgangspunten. Annette Ruitenburg (die wordt niet gauw moe), met een paar honderd recepten, voor iedere dag 1. Ook de uitleg vooraf van zowel Ruitenburg als Zanderink is lezenswaard. Je snapt wat meer van de richting die we uit moeten.

MergenMetz: Een boek voor vele jaren! De auteurs zetten ons op een smakelijke manier aan het denken voor lokale en in de vergetelheid geraakte producten.

Het eerste gebod van Mac van Dinther- Gij zult goed eten; Eet Lokaal