Power Food van Texel voor Texel Energie

De beste voorbereiding voor een flinke loop is wellicht een flinke portie duurzame Texel energie in de vorm van Texelse Pasta. Veel Texelser kan het bijna niet: de energie wordt verbouwd, verwerkt, geconsumeerd en weer verbrand op het Eiland.

VAN IDEE NAAR UITVOERING Het idee ontstond met toen ik in contact kwam met de jongens Lap.  Want Jelle en Wouter Lap zijn de bedenkers van Texelse pasta. Van graan tot eindproduct en op het eiland vermarkten en in je eigen netwerk promoten. Ik was gelijk gegrepen toen ik het verhaal hoorde en de pasta mocht proeven, die Wouter mij bracht in de winter terwijl ik net mij had aangemeld voor de Halve Marathon en ik dus nog heel wat koolhydraten verbruik voor de boeg had. En let op, tijdens het lopen kom je zelfs langs de landerijen van Lap.

Wouter: ‘Ik heb ook een stevige soort pasta van volkoren meel, goed voor sporters’. Ik dacht toen aan mijn plan om de Halve Marathon te gaan lopen en natuurlijk als kookboekenschrijfster kwam er gelijk een verhaal en recept.

DE SMAAK VAN TEXEL In voorjaar van 2018 verschijnt een geheel nieuwe Smaak van Texel, samen met Ruth de Ruwe en ook Tanja van den Berge, succesvol trio van o.a. Zilt Zoet Zeeland. Een nieuwe generatie producenten en chefs die vernieuwend bezig zijn zowel op het gebied van innovatie, marktwerking en communicatie. Natuurlijk zullen we ook bekenden weer terugzien  in het boek, steeds bij de tijd, voor uitlopend in de bedrijfsvoering, wat is hun verhaal? Dit alles in het geheel nieuwe boek met uiteraard veel mooie beelden van Ruth de Ruwe, recepten en bijzondere verhalen.

RECEPTEN

Texelse pasta met gebakken lamsham,

Of variëren met reepjes kip, shiitake,  kabeljauw of andere stevige vis..(

alleen met groenten kan ook, gebruik dan verse kleine stevige courgettes)

de oven voorverwarmen op 225 graden C.

2 dl olijfolie

400 g gekookte lamsham in blokjes gesneden of kip, vis, shiitake

400 g  Texelse pasta

zout of zeewier om pasta in te koken

100 g ontpitte zwarte olijven in plakjes gesneden

200 g  rucola en of zeekraal

peper eventueel nog wat zout

100 g Texelse schapenkaas van de Wezenspyk

Olijfolie mengen met blokjes lamsham, kip, vis of shiitake en dat in het midden van de oven 15 minuten bakken. Ondertussen de pasta koken in water met zout en of zeewier. Haal het bakblik uit de oven en dan de olijven, rucola, zout en de peper erbij doen. Bij gebruik van zeekraal, minder zout gebruiken. Een nestje van de spaghetti maken eventueel zelfgemaakt tomatensaus erbij doen en het mengsel er op leggen, grof geraspte kaas er over strooien.

Voor variatie met kip, blokjes 20 minuten bakken op de zelfde wijze. Voor variatie vis, gebruik stevige vis en doe dat ook 15 minuten. Shiitake in plakjes snijden, steetje eraf en ook bakken in de oven gedurende 15 minuten. Courgette, in blokjes snijden en bakken gedurende 15 minuten.

Voor de tomatensaus

1 kg tomaten, ontveld en gehakt

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel tomatenpuree

zout en peper

Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de ontvelde, fijngehakte tomaten toe, laat ongeveer 20 minuten zachtjes smoren, voeg dan de tomatenpuree, zout en peper toe. Laat nog een kwartiertje zachtjes koken.

Maak wat extra saus om in de week voorafgaande aan de wedstrijd te kunnen variëren met gegrilde groenten bij en eventueel stukje gegrilde vis of kip.

Smoothies

Biet, framboos en watermeloen

gekookte biet, gekookt

100 g frambozen

¼ watermeloen, geschild en in stukjes

Meng in een blender de watermeloen, biet en frambozen.

Appel banaan, avocado en komkommer

2 dl appelsap

1banaan

1 avocado, gehalveerd en pit verwijderd

½ komkommer, geschild

Meng de appelsap met banaan, avocado en komkommer.

Sinaasappel, mango, wortel, banaan

2 sinaasappelen, het sap

1 dl wortelsap

1 banaan

1mango, geschild en in blokjes

Meng het sinaasappelsap met de wortelsap, pureer hierin de banaan en de mango.

Muesli Dr. Bircher- Benner- Muesli Raw food van twee eeuwen geleden

25 g havervlokken

25 g rozijnen, goji bessen, moerbeien of cranberries

0,5 dl melk

0,5 dl sinaasappelsap

1 eetl. citroensap

1 appel, gewassen, met schil, zonder klokhuis, geraspt

1 banaan, in plakjes

2 eetl. gehakte rauwe noten

1 theel. rietsuiker of honing

Havervlokken, rozijnen en/of andere gedroogde vruchten ongeveer twee uur weken in het sinaasappel- en citroensap. Verdeel de geraspte appel en banaan over de borden. Giet de melk eroverheen. De gehakte noten eventueel mengen met honing of suiker en over de muesli strooien. Vooraf de noten in een pan droog roosteren kan ook geeft extra smaak.

Recepten voor Halve Marathon uit: Eten voor je Kind, Smaak van Texel, Liever Lokaal en uit het nog te verschijnen boek, voorjaar 2018: DE SMAAK VAN TEXEL.

Ruth de Ruwe, Tanja van den Berge Annette van Ruitenburg.